Januarudsalg til de mindste

Skal Oskar i vuggestue?

vuggestue

Det var hands down det emne, jeg fik allerflest spørgsmål om, da jeg kørte en lille spørgerunde på Instagram mellem jul og nytår: Skal Oskar i vuggestue?

Min barsel slutter om nogle uger og midt i december fik vi tilbudt en vuggestueplads til ham. Når man får tilbudt sådan en plads, har man en uge til at gå ind og takke ja eller nej tak, og jeg havde simpelthen den største knude i maven over at skulle sige ja – det føltes bare forkert.

Så længe jeg kan huske, har jeg undret mig over, at man i vores samfund, får så lidt tid sammen med sine børn, mens de er helt små – at normalen er, at man afleverer børnene i institution inden de overhovedet er et år. I vinterhalvåret ser man kun sine børn i dagslys i weekenden, hvis det er en fuldtidsplads – det er da lidt vildt? Det her er samtaler, jeg har haft med min mor, siden engang i folkeskolen, så det lå måske nok lidt i kortene, at jeg ville stejle over at sende Oskar afsted allerede nu.

Så det kommer nok ikke bag på nogen, at vi takkede nej til pladsen til Oskar. Vi står stadig på venteliste en 5-6 forskellige steder og det er ikke fordi vi er helt afvisende i forhold til at starte Oskar op i en vuggestue. Det skal bare ikke være lige nu. Dagpleje og private pasningsordninger kunne også godt være en mulighed, men det handler primært om, at jeg gerne selv vil være der – at det er mig, der får lov til at opleve al hans udvikling, hans forundring over verden, hans første skridt og hans første ord. Alt det vigtige. Jeg vil så gerne have lov til at være der og få det hele med. Så i første omgang giver vi det nogle måneder med hjemmepasning. Jeg skal nok have et deltidsjob, så vi kan få lidt luft i økonomien og så må vi se hvordan det går.

Helt optimalt ville jeg gerne hjemmepasse indtil han er i hvert fald 1,5-2 år, men jeg er simpelthen ikke sikker på, om vores økonomi kan bære det i længden og Århus er desværre ikke en af de kommuner, der giver tilskud til hjemmepasning, så det bliver noget vi kommer til at tage lidt hen ad vejen.

 

Og så lige en lille disclaimer – for jeg ved godt, at jeg bevæger mig ind i et potentielt minefelt med det her indlæg. Så lad mig lige understrege: Jeg er ikke imod, at man sender sine børn i vuggestue. Jeg tror ikke, at det partout er dårligt for børnene og jeg synes ikke, at man er en dårlig forælder, hvis man har det fuldstændig modsat mig og glæder sig til at aflevere i vuggestue. Børn er forskellige. Mennesker er forskellige. Hvad der giver mening og føles rigtig for mig, er ikke nødvendigvis det rigtige for alle andre – tværtimod. Det vigtige er, at man mærker efter og tør stå ved sin mavefornemmelse.

8 kommentarer

 • Ida

  Min datter ELSKER dagplejen. Hun elsker at være sammen med andre børn og andre voksne. Det kunne sagtens have været omvendt – så havde vi ikke sendt hende afsted da hun var 8 mdr. Men vi brugte 2 dage på indkøring. Mere var ikke nødvendigt. Hun elsker simpelthen dagplejen så meget at hun kravler hen og prøver at åbne fordøren om morgenen fordi hun vil afsted 😂
  De fleste børn elsker at være sammen med andre børn, men der er også bare nogle, der er mere reserverede, og det er der bare ikke plads til at tage hensyn til i institutionerne. Der er virkelig brug for mere fleksibilitet på barselsområdet. Det er så TOPlatterligt at politikerne skider højt og flot på den generation, der skal betale deres fyrstelige pension.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Årh, hvor er det godt at høre! Jamen du rammer hovedet på sømmet – børn er nemlig vildt forskellige! Jeg kan se alene i min mødregruppe, hvor forskellige typer vores børn er. Der er dem, der bare har fuld fart på ud over stepperne, og så er der fx Oskar. Han er virkelig observerende, tryghedssøgende og til den noget forsigtige side, indtil han føler sig 100% tryg ved nye mennesker eller i nye rammer. Det er også en af grundende til, at vi sagde nej i den her omgang – han ville simpelthen få et stjernechok af dimensioner, hvis han landede i en vuggestue nu. Så det får han lov til at vente med <3
   Ja, det mest irriterende er, at der er så fine muligheder for fx hjemmepas i nogle kommuner – jeg bor bare det forkerte sted, og så er det too bad. Simplethen så åndssvagt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • HS

  Forstår dig godt, havde det på samme måde! Vores søn startede først i vuggestue, da han var 14 måneder – jeg var på dagpenge og min mand har ikke en særlig pæn løn, men vi kunne sagtens få det til at løbe rundt 🙂 Vi bor også i Aarhus, men vi bor til gengældt lidt billigere, så det hjælper selvf. også på det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Vi bor lidt dyrt, men Christian får heldigvis en fin løn :). Hvad gjorde I i forhold til pasning, når du fik dagpenge mens du gik hjemme med din søn?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • HS

   Beklager, det var mig som formulerede mig dumt 🙂 Jeg forlængede min barsel og så var jeg kun på dagpenge 1,5 måned inden min søn kom i vuggestue. Mente mere at jeg slet ikke har nået at få fuldtidsløn, inden jeg gik fra nyuddannet til barsel og at vi derfor ikke har haft den store økonomi, men at det stadig godt kan gå 🙂 og nu går jeg på barsel for 2. Gang her i midten af januar, uden at ha nået at få et job

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Ah, ja ok. Men pgså virkelig rart at høre fra en, der ikke liiige fik gang i den store karriere inden børnene kom :D! (Og tillykke i øvrigt <3 ). Min økonomi har de sidste par år været igennem SU, fuldtidsjob, selvstændig med tæt på ingen løn, forsinkede dagpenge, stabile dagpenge, barselsdagpenge og så whatever vi lander på lige om lidt 😀 haha. Shit altså. Godt at den ene af os herhjemme faktisk har et stabilt job.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Jeg har det på præcis samme måde! Er pt på barsel med min 3 måneder gamle datter og er allerede ved at dø over at min barsel slutter til oktober. Jeg skal dog overhovedet ikke klage, da vi er i den heldige situation at min kærese kan tage er halv års barsel efter min, sådan at hun først behøver at starte i vuggestue når hun er ca 15 måneder. Jeg arbejder i vuggestue, og har set mange meget små børn starte.. så selvom min datter ikke skal starte som 8 måneder, så går jeg bare og håber at Århus kommer på listen så jeg kan hjemmepasse hende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Ejmen det er så sindssyg en situation at stå i – at kunne mærke, hvad der føles rigtigt og så alligevel være splittet i sit valg på grund af økonomi og samfundsnormer. Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg ender med at gøre.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Januarudsalg til de mindste