12 på udsalg - og ekstra procenter på udsalget

10 gode råd til dig, der er gravid

gravid uge 33

… For det er lige det I mangler, ikke? Gode råd? Haha. Lige så snart, der dukker to streger op på testen, dukker der også tusinde løftede pegefingre, (mere eller mindre) velmenende råd og historier op fra nær og fjern. Det kan være ret så svært at navigere i – specielt som førstegangsgravid – og jeg har altså heller ikke luret præcis hvad der er rigtig eller forkert.

Hvad jeg til gengæld har luret, er hvad der fungerer for mig (og Christian), og det vil jeg gerne dele med jer! Hav lige i baghovedet, at alle graviditeter selvfølgelig er individuelle, kroppe og sind reagerer vidt forskelligt og alt det der, så pick and choose – det her er bare ti ting, der har været med til at gøre min graviditet virkelig dejlig.

1. Lyt til din krop! Det her er klart mit vigtigste holdepunkt – for selvom jeg måske ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert, så virker det som om, at min krop godt ved det. Den klarede jo også de første 4 måneder selv kan man sige. Retrospektivt kan jeg fx se, at det nærmest var på datoen for graviditeten, at jeg fik lyst til at løbe igen (og det har jeg altså ikke haft længe – virkelig længe) og da jeg snakkede med jordmoderen første gang (og altså var cirka halvvejs), gjorde jeg allerede alt det “rigtige” i forhold til både kost og motion – det får et særskilt indlæg, så det her ikke stikker helt af.
Jeg har været i den lidt specielle situation, at jeg virkelig også har haft tid til at mærke efter, da jeg har været hhv. selvstændig og arbejdsløs under min graviditet og altså ikke har skullet sidde på kontor fra 8-16 og have travlt med alt muligt andet.  Jeg har kunnet mærke efter, tænke efter og bare være i det.

2. Find noget tøj, der passer. Undertøj, normalt tøj og måske badetøj? Det afhænger selvfølgelig lidt af årstiden, hvad der er nødvendigt – det eneste deciderede ventetøj, jeg har købt, er to par jeans, et par nylonstrømper og et par leggings (til yoga). Jeans’ne er jeg ved at blive skør over efterhånden, men det er åbenbart umuligt at finde en god, lys denimvask til gravide. Ventetøj er generelt set ret kedeligt, synes jeg – specielt når man ikke er det store kjolemenneske og det i øvrigt er vinter. Til gengæld kan jeg stadig passe langt de fleste af mine trøjer og en god bunke t-shirts, og så bor jeg mere eller mindre i de lange tanktops fra Samsøe Samsøe, som både er bløde, lange og enormt stretchy.
Pointen er ikke, at man skal bruge kassen på en ny garderobe (selvom jeg selv virkelig fik lyst, da maven for alvor dukkede op), men det er noget med at føle sig lækker, selvom man pludselig har en helt anden krop.

3. Byg rede. For mig har det været skide fint at bruge noget af den lidt sparsomme energi på at rydde op og ud. Der skal tænkes i nye områder i lejligheden – fx pusleplads, babyseng og, nåja, alt babydimset. Vi er ikke selv færdige endnu, men er ved at have en ret god idé om hvor og hvordan det hele skal være. Skide hyggeligt! Og helt klart en ting, der er med at at gøre det virkeligt, at der faktisk er et lillebitte menneske på vej.
Ligeosm med tøjet behøver det ikke koste en formue, men en ny farve på en væg, nogle nye hylder eller skabe eller billeder eller tæpper eller en sofa… I ved. Det at gøre lejligheden babyklar, er for mig en praktisk og hyggelig måde, selv at blive det mentalt.

4. Tag i svømmehal eller spa – eller på stranden, hvis vejret er til det! Christian havde givet mig en tur til Vejle Fjord i julegave og vi var afsted i sidste uge – rareste dag længe! Sådan noget er altid rart, men vægtløsheden og følelsen af lidt luksus er bare pisse tiltrængt, når man kommer lidt længere hen i graviditeten. Jeg tror, at jeg skal have mig et 12-turskort til Spanien – vægtløshed og motion i én.

5. Bingewatch et eller andet på Netflix. Eller gå i biografen. Nåja, eller læs en god bog. Gør det nu, fordi du har tid nu. Og fordi det er en fantastisk måde at slå hjernen helt fra – det skal man altså ikke undervurdere på de dage, hvor der bare ikke er nogen energi overhovedet.

6. Tag billeder af maven. What a kliché, huh? Haha. Ej, men det er virkelig sjovt at følge med i udviklingen – for eksempel synes jeg selv, at jeg var ved at være ret stor her. Ahem… Jeg tænker også, at billederne er sjove at have bagefter. Jeg bruger selv mit Olympuskamera og selvudløser, da min kæreste typisk er på arbejde i de (få) lyse timer vi har, men altså det meste kan vel bruges. Derudover har jeg hygget mig en del  med de lidt mindre klassiske preggo-shots: Altså, sådan et som i det her indlæg er jo klart mest flatterende, men jeg har det selv ret sjovt over den ‘dunk’ der kommer, når man sidder ned og ser maven forfra – derfor billeder som det her og det her, der er lidt mere hverdagsagtigt. Det her er i øvrigt stadig min personlige favorit.

7. Ryd op i din hudpleje. Det her burde man virkelig gøre noget oftere, graviditet eller ej. For mig kom det bare helt naturligt, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid og egentlig helst vil bruge så lidt som muligt. Jeg købte en økologisk mandelolie, fik en Foreo rensedims foræret og jeg har kørt mere eller mindre på det siden oktober – dog suppleret med nogle gamle og lidt nye favoritter undervejs, når huden har brug for lidt ekstra. Jeg fik blandt andet kittet her fra Green People sendt til test, og selvom jeg aldrig for alvor bliver gode venner med balsammen, så bruger jeg det hele endnu – specielt deo’en er jeg virkelig glad for.

8. Gå på jagt på diverse genbrugsapps. Bittesmå mennesker vokser røvhurtigt, og der er altså mange ting, som man ikke behøver smide millioner efter. App’en Reshopper er specielt lavet til gravide og småbørnsforældre så den bugner med brugbart dims – men også Tradono, Trendsales og gode gamle DBA er spækket med næsten ubrugt tøj, legetøj, senge, barnevogne, lifte og whatnot. Så gå på jagt, spar en masse og vær lidt bedre forberedt til når babyen vil ud.

9. Gå så lange ture, som du kan – tag en veninde eller din kæreste under armen og få luft og snak og motion på samme tid. Dels ved du ikke, hvornår din krop pludselig ikke gider med på de lange ture længere, så nyd dem, og dels er det en fremragende mulighed for at snakke all the feels igennem. For der sker altså meget i ens hoved og det er på godt og ondt. Glæde, frygt, forventninger og usikkerheder – det er så rart at få sat ord på løbende, så det ikke bygger sig op til et eller andet unødvendigt stort.
Hvis kroppen slet ikke er med på gåturen, så smut på café eller lav noget hyggeligt derhjemme – bare det at få hygget og snakket om alt og intet er guld værd! Derudover er det faktisk vigtigt for mig, at dem, der er tæt på mig, også får set mig, men jeg er gravid. Altså, lidt stolt af maven er man vel. Hæh.

10. Find en række bloggere, du kan relatere til og gå deres graviditets- og babyindlæg igennem. Jeg har selv været helt vildt glad for specielt Acie og Frederikke Egel, der begge skriver enormt ærligt og åbent om hele forløbet og deler ud af gode tips og tricks – og glem ikke kommentarfelterne, der også flyder over med gode tips! De har begge to født, så der er også lidt ekstra insiderviden og erfaring der. Og så er det bare langt mere relaterbart og personligt end minmave.dk og hvad internettet ellers har at byde på.
Jeg har selv verdens sejeste storesøster, der heller ikke har lagt fingre imellem, når hun har fortalt om sine graviditeter og fødsler, og det er jeg vildt glad for! For det er fanme for sjældent, at folk gør det, synes jeg. Og jeg vil altså også gerne høre om de ting, der ikke er specielt fede – jo mere mental forberedelse, des bedre (med måde, ikke?)… Jeg har en kæmpe tillid til, at min krop sagtens kan finde ud af alt det her, så hvis noget kan hyle mig ud af den, er det nok i virkeligheden mere mentalt – at ting bliver tænkt op, og pludselig virker enormt skræmmende. Lige indtil nogen snakker om det, og får det afdramatiseret. Så tak til dem, der gør det!

Nåja, og 11. Anskaf dig en bodypillow. Med mindre du er røvheldig, så rammer du et punkt, hvor det bliver decideret ubehageligt at ligge sig på siden – som om maven trækker ned i madrassen og bliver lidt mast på samme tid. Jeg ligger konsekvent dårligt om aftenen, og det er altså skide hårdt at vende sig om, så jeg vil bare gerne ligge godt. Pt lurer jeg på den her pude, men nu må vi se, hvad det bliver til.

3 kommentarer

 • Christine

  Ihhh hvor var det bare nice at læse! Så hyggeligt 🙂 Tusind tak for det meget inspirerende indlæg Nana 🙂
  Kh. Christine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise W

  Jeg er enig i alle 10, jeg er også glad for graviditetsyoga. Og så vil jeg også sige forsøg at luk ørene for “ej, drikker du stadig kaffe” og ligende kommentarer 🙂 Jeg vil SÅ gerne have sådan en pude, kan bare ikke helt komme over prisen! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Ah, ja, yoga burde også være på listen! Jeg har det bare mærkeligt, når jeg vender på hovedet for tiden 😂.
   Jeg drikker i øvrigt også stadig kaffe (men dog under de tre kopper dagligt). Nej, prisen er altså også liiidt svær at sluge.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

12 på udsalg - og ekstra procenter på udsalget