Lækre lokker og procenter på produkterne

Kroatien Guide: Det dalmatiske øhav – Brac, Bol

Bol

Så blev det endelig tid til tredje og sidste del af Kroatienguiden. Denne gang favoritten på turen: Bol. Den mest charmerende by med turens smukkeste strand. Havnebyen Bol (tøhø) ligger på øen Brač – den største af de dalmatiske øer. Bol er den andenstørste af byerne på Brač, men det er altså ikke fordi vi er ude i noget, der bare tilnærmelsesvis minder om en storby. Færgen til Bol (fra Split) er bilfri, men da vi havde bil med, måtte vi tage færgen til øens største by, Supetar, der ligger på den modsatte side af Brač. Og turen over øen var altså ikke skide fed – blandingen af stressede taxa-chauffører, hårnalesving og nogle stejle, uskærmede vejkanter er ikke optimal. Til gengæld var turen tilbage klokken ost om morgenen helt ok, så bare hav is i maven eller vent med at køre fra Supetar, til taxaerne er kørt.

Bol Brac

Bol er som sagt en havneby, og den er simpelthen så hyggelig! Vores hostel lå 30 sekunder fra den lille kirke i måske lige kan spotte til højre for de røde parasoller. Det hedder Hostel Bol og var rigtig fint i øvrigt. Vi nåede aldrig at checke rigtig ind med pas og det hele, og det siger altså lidt om tempoet i byen. Stille. Og. Roligt. Og – ligesom alle andre steder vi var – sådan ret turistet. Vi var der heldigvis på et godt tidspunkt, for selvom der var turistet, var det ikke proppet. Vi kunne dog forstå på en af de lokale, at det er virkelig voldsomt i specielt juni/juli, så der er det nok federe at leje en båd, så man ikke skal slås om strandpladserne.

bol brac

En del af charmen ved Bol var helt sikkert byens nærmeste strand med sit turkisblå og krystalklare vand, de smukkeste omgivelser og en rigtig fin strandbar. På den anden side af byen ligger en af kroatiens mest kendte strande, Zlatni Rat, og mens jeg ikke umiddelbart vil anbefale en strandtur dertil, har den virkelig en værdi i det, at den støvsuger folk fra de mindre strande. Jeg ved ikke om ‘vores’ strand har et navn, men hvis du følger kysten fra byen, så er det den første strand, du rammer. Man skal lige ind gennem en restaurant (ikke forbi – igennem)(og ja, den ligger edermanme godt), men så er man der også. Fortsæt langs klipperne til den del af stranden, der er længst væk – det er den på det øverste billede i indlægget her, og så herunder:

Bol2

Lur det det vand altså. Det er så vildt! En luftmadras kan i øvrigt virkelig anbefales – men køb den dernede, så du ikke skal slæbe rundt på den. De er pivbillige og er geniale til to ting: 1) Liggeunderlag på stenstrandene og 2) afslappet nedkøling til havs. Selv i september kan temperaturen sagtens ryge over de 30 grader, og så er det altså guld værd, at kunne padle ud på en luftmadras. En del af strandene har et net et stykke ude, så man flyder ikke til havs (selv hvis man falder i søvn), og så kan man se på fisk derfra, hvis man ikke har snorkeludstyr med.

bol brac

Langs havnen er et fint udvalg af barer og restauranter – for mig var der ikke én restaurant, der virkelig skilte sig ud, men vinbaren Stina Vino Vinarija Bol vil jeg godt smide nogle stjerner efter! Der er blandt andet sat borde op langs vejkanten ned til vandet, så man sidder nærmest på vejen – man kan fornemme det lidt her og her. Og nåja, så koster et glas (ganske fin) rosé 16 kroner. Det er altså til at overskue.

zlatni rat bol croatia

Og hey, nu var jeg lidt hård ved Zlatni Rat… Jeg vil stadig ikke anbefale den til en dagtur på stranden – specielt ikke, når der er så mange andre, langt mindre crowdede strande – men vi tog derud på vores første aften, og det kan til gengæld godt anbefales! Bol ligger ikke specielt godt til solnedgange, men da Zlatni Rat er en lang ‘tunge’, der går ud fra øen, er det det absolut bedste solnedgangsspot i Bol. Turen derud tager omkring en halv time, tror jeg, men det er det værd om aftenen. Det er en virkelig fin tur langs kysten på en promenade, der går ind gennem noget skov, og hvor man kan gå og lure i de små turistboder. Det er fuldstændig trygt, også om aftenen. Stranden er i øvrigt næsten helt tom på det tidspunkt, og den er altså enormt meget mere charmerende, når der ikke sejler speedbåde rundt med amerikanske turister, der er taget til Kroatien for at parasaile..

And on that note – slut for guide for denne gang. Hvis i har spørgsmål eller noget at tilføje, vil jeg vildt gerne høre det, for det er altså ikke sidste gang jeg besøger Bol.

Se den første del af guiden her: Kroatien Guide: Istria – Pula & Premantura
Se den anden del af guiden her: Kroatien Guide: Zadar & Split

4 kommentarer

 • Hvor er det nogen rigtige skønne indlæg om turen, og det er nogen virkelig smukke billeder som man kan leve sig ind i. Dejligt indlæg! 🙂

  God fredag!
  http://kaathrinejohansen.bloggersdelight.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Årh, tusinde tak Kathrine! Det er jeg vildt glad for at høre – det var virkelig også en fantastisk tur 😀 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Kære Nana,

  En lille hilsen og et kæmpestort tak til dig for denne guide, som både var tungen på vægtskålen, da mine veninder og jeg skulle vælge destination i Kroatien – men som vigtigst af alt ledte os til verdens dejligste strand <3 Vi er lige kommet hjem fra den skønneste ferie, hvor vi brugte hver dag på den lille perle af en strand (og spiste hver frokost på den restaurant, som man går igennem for at komme dertil – av, noget dejligt mad).

  Kh

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Årh, det var da den dejligste kommentar! Hvor er det bare fedt at høre! Og hvor gad jeg godt snart dertil igen <3. Det er virkelig en lille perle.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækre lokker og procenter på produkterne