Sneakers og akavede længder

Budapest guide

Budapest guide

Det her vidste du godt:

Det gjorde jeg klart også.. Ahem. Nå: Budapest er hovedstaden i Ungarn og byen er sat sammen af byerne Buda og Pest, der er adskilt af floden Donau. Valutaen, forint, ligner mest af alt matadorpenge og med sedler op til 20.000 føles det ærlig talt også sådan. 4000 forint svarer til lige omkring 100 kroner (hvilket gør det muligt, at gå ud af Zara med nogle lidt vilde kvitteringer)..
Det er ret billigt at flyve til Budapest og opholdet behøver på ingen måde at ruinere dig! Det kan i øvrigt anbefales at hoppe i en taxa fra lufthavnen. Det koster ikke meget mere end 150dkk og du slipper for turen i bumlebus + metro. Siger det bare.

Budapest guide

Budapest guide

Når du er sulten:

Åh, det her punkt indeholder stort set alt det, jeg savner mest. Det er også klart det længste punkt, så det starter vi med. Jeg boede i det jødiske kvarter, som, ud over at være enormt Berliner-charmerende, også bød på et væld af gode, billige spisesteder. Vi nåede desværre ikke engang halvdelen af det vi gerne ville, men blandt favoritterne var:
Burget Market (Kiraly utca 8) tilbyder byg-selv burgere med bl.a. angus bøffer og hjemmerørt mayo – jeg gav lige omkring 75 kroner for det her.
Hummus Bar‘ (Kiraly utca 8-10). Hummus Bar er egentlig en kæde, men vi oplevede ret stor forskel på kvaliteten rundt i byen – den på Kiraly var afgjort bedst! Jeg fik en fallafelpita og et glas limonade – det hele hjemmelavet – til under 30 kroner.
Gozsdu Udvar (Kiraly utca 13) er faktisk ikke et spisested, men en brandhyggelig passage proppet med vinbarer, spisesteder og kaffe-kagesteder. Blue Bird Café laver fx den bedste gulerodskage jeg længe har smagt!
Kazinsczy utca (ca. 3-15). Igen, ikke et sted men faktisk en hel gade. Eller en del af en gade. Her nåede vi kun Karaván street food marked, men bl.a. Bors Gaztrobar (suppe og sandwiches – og det duftede SÅ godt) og Ramenka (asiatisk mad til virkelig gode priser) er øverst på listen til næste gang.
New Yorker (Erzsebet korut 9-11) & Gerbeaud (Vorosmarty ter 7-8) er steder man besøger for de vanvittigt smukke lokaler! Man kan sådan set godt spise begge steder, men da begge steder er noget pricy, kan det anbefales at gå efter kagen. Det kan i øvrigt altid anbefales.
Derudover: .. kan man jo få Michelin-mad virkelig billigt i forhold til herhjemme. Hvis man er til den slags. Her må i gerne tippe ind, til næste gang jeg er afsted – hvilket sted er allerbedst?

Budapest guide

Budaguide8

Når du vil shoppe:

Budapest – og specielt det jødiske kvarter – bugner med secondhand! Jeg havde slet, slet ikke nok tid til at nå det igennem, men i Retrock (Anker koz 2) var jeg ikke mere end fem minutter om at have fundet og købt en læderjakke til under 300 kroner. Der var også stakkevis af levi’s shorts, men jeg havde nået det stadie på dagen hvor mad > prøverum, så det bliver en anden gang.
Er du til highstreet, er det gaden Váci utca du skal til: Zara, Mango, Stradivarius, Bershka, H&M to name a few. Det er ikke vildt meget billigere end herhjemme, men lidt er der da at spare – hjemmesidernes porto fx ;).. Har du et pengetræ i baghaven er det på Andrássy Avenue at bl.a. Chanel, Louis Vuitton, Armani og Cavalli gemmer sig.

Budapest guide

Budapest guide

Når du skal i byen:

Ok, det her gør jeg mig ikke vanvittigt meget i, men ruin-baren Szimpla (Kazinczy utca 14) skal simpelthen besøges! Stemningen er rigtig fin, priserne absolut overkommelige og så er den gamle, faldefærdige bygning altså bare indrettet helt fantastisk. Jeg kan slet ikke beskrive det. Go there! Ellers er der i øvrigt barer (i flertal) på sådan cirka alle gader og det meste – specielt i det jødiske kvarter – så rigtig hyggeligt ud.

Budaguide5

Når du vil være turist:

På Pest-siden:
Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte. Listen af usandsynligt fede bygninger er virkelig lang, men sørg for at smutte forbi parlamentet og Szent István (oversat til St. Stephens) katedralen – i området mellem de to bygninger ligger en masse andet sort og pænt, så sæt tid af til at gå og se.
Budapest er desuden kendt for sine mange termiske kilder (eller måske nærmere de mange spabade, der er bygget på dem). Vi besøgte Széchenyi (Állatkerti krt. 9-11), som var virkelig stort og fint, men også ret fyldt med turister, selfiesticks og spejlreflekser. Ret specielt. Der var dog også lokale derude – blandt andet en flok ældre, meget solbrune mænd, der sad og spillede skak i et af de varme udendørsbassiner stort set al den tid vi var der.
Uh, og slå et smut forbi madmarkedet Nagy Vasarcsarnok (Vamhaz korut 1-3)! Det er her de lokale handler og måske er det bare mig, men madmarkeder er bare altid sjove at besøge og her var der bare alt. Prøv blandt andet nogle af de tørrede frugter – ingefær, mango og jordbær var vildt gode!
I Budapest er escape-games virkelig stort – og det er altså ret skægt, hvis man er en lille gruppe (3-5 pers) afsted. Kort sagt er det et live-spil, hvor i bliver lukket inde i et rum og skal løse en række gåder eller koder, for at komme ud igen. Det tager typisk en lille times tid og kan altså godt anbefales.

Budapest guide

På Buda-siden:
Her var jeg nærmest ikke, men næste gang vil jeg op og se udsigten fra Gellert-bjerget og opleve området omkring kongepaladset. Gellert spa skulle også være blandt de helt gode.

Midt i mellem:
En af dagene tog vi en lille sejltur op og ned af Donau – det koster ikke det store og det er en ret fin måde at se byen fra en anden vinkel. Turen skulle også være virkelig smuk om aftenen, så det bliver næste gang. En del af bådene sejler i øvrigt ud til Margit-øen, der fungerer som byens store fristed. Det er mere eller mindre én, stor park med alle mulige sportsfaciliteter. Ret fint.

A final note:
Det ville være helt vildt fedt, hvis i vil kommentere med jeres bedste tips i kommentarfeltet, så vi kan bygge en endnu bedre guide op til næste gang turen går til Budapest :). For eksempel vil jeg gerne vide, hvor jeg skal bo min min kæreste?

9 kommentarer

 • TAK for så god guide. Jeg vil til Budapest nu!!!! Jeg var der i 9. klasse på skoletur, men det er efterhånden ved at være en del år siden 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Selvtak 😀 <3 Skynd dig afsted! Den by kan sagtens holde til et gensyn, er jeg sikker på!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • ida

  Tak for den fine guide! I forbindelse med interrail var min veninde og jeg forbi Budapest og var meget glade for din guide – og i særdeleshed Burger Market og Hummus Bar! Åh, den burger og den limonade <3 Vi spiste ligeledes på pastabaren, som ligger dør om dør og deler køkken med Burger Market. Samme koncept hvor man selv bygger retten op med type pasta og fyld, lækkert og billigt 🙂 Et tip til andre og til dig, hvis du vender tilbage.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Ih, det er jeg helt vildt glad for at høre! Tusinde tak for feedbacken! Ja, det pasta så altså også virkelig lækkert ud – vi var bare lidt sådan: burger > pasta ;).. Men det må nok blive næste gang så.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • ida

   Haha, burger > pasta anytime! Men en aften havde vi lyst til noget hurtigt og til pasta og så var det jo helt ideelt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Haha, ajmen det er jo sandt – men ja, ind i mellem er pasta bare det eneste rigtige 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] dele nogle af mine oplevelser med jer i en guide. Da vi var af sted, var jeg især glad for Emma og Nanas guides til Budapest, der hver især udpegede nogle rigtig gode steder. Nu har jeg så sammenlagt 40 […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mange tak for guiden, Nana! Sidder og venter på at mit fly til Budapest afgår i aften og ville lige have de sidste tips med 🙂

  Fik lige tilføjet et par steder til min liste – tror min kæreste bliver glad for bl.a. Retrock 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana Bech

   Det var så lidt – jeg er glad for, at du kunne bruge den! God tur! Det er altså en fantastisk by 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sneakers og akavede længder