Casual tuesday

Gode råd til (nye) bloggere

how to

Sponsoreret indlæg

Det er ikke for at opfinde den dybe tallerken her, men jeg holder selv ret meget af de her indlæg, når de med jævne mellemrum dukker op i blogland – og når nu Trendsales har lavet deres egen infografik med råd til bloggere, så tænkte jeg, at det var oplagt at give mine egne råd med på vejen. Dog i mindre fancy form ;).. Lad os starte fra bunden:

PLATFORMEN: Prøv at vælge rigtig i første omgang – det er møgbesværligt at flytte hele bloggen senere hen og her taler jeg af erfaring.. I danmark er de mest populære platforme wordpress, blogger og vist også bloggers delight. Jeg bruger selv wordpress og vil absolut anbefale denne. WordPress har to muligheder – wordpress.com og wordpress.org. Selve platformen er i princippet den samme og begge har deres fordele: .com er gratis og let at starte op på, mens .org kræver lidt mere (bl.a. eget webhotel), men til gengæld giver dig større frihed mht. layoutet.. Det er i sidste ende en smagssag hvilken platform man er mest til, så find den, der passer dig bedst. Jeg startede selv op på blogger engang og var ved at blive skør over opsætningen – andre har det på den måde med wordpress, så prøv dig frem før du vælger endeligt.
.
NAVNET: Den her er meget sværere end alt den kodning, du kan blive udsat for i forbindelse med layoutet! Navnet på bloggen skal gerne skille sig lidt ud, men stadig være let at huske – og prøv, hvis du kan, at undgå klichéer som ‘fashion’, ‘wardrobe’, ‘black’ og lignende i navnet. De ord går så meget igen, at det bliver svært for læseren at huske hvem der hedder hvad. Hvis du kan komme på noget simpelt og kreativt som ‘SilleWho’ – genialt navn – så gør det endelig! Hvis ikke, kan du gøre som mig: Jeg endte – som i nok godt ved – med mit eget navn, da det er kort, grafisk pænt (hvis jeg selv skal sige det) og så er det ikke er noget jeg vokser fra eller synes er pinligt om et års tid. Så altså – tænk nu over navnet!

.

DET VISUELLE: Den her er også lidt tricky – i sidste ende er det jo et spørgsmål om smag. Personligt er jeg til et simpelt layout med store, tydelige billeder, sort skrift og hvid baggrund – hvis det her er på plads, så er du nået langt. Personligt kan jeg bedst lide, at teksten ikke er centreret, men det er en smagssag. Overvej også din skrifttype – den gør overraskende meget for det samlede udtryk. Og før du får stress: De fleste platforme (hvis ikke alle), har en masse gratis templates eller skabeloner til layout, som du bare kan bruge og så kan der ændres på det løbende – enten gennem skabelonen selv eller i CSS’en, som er koden ‘bag’. CSS er lidt forvirrende, men man kan google sig frem til meget, hvis ens kæreste ikke er lige så nørde-sej som min ;).

.

En del af det visuelle er jo billederne, og når jeg siger ‘store, tydelige billeder’ taler jeg ud fra et modeblogger-perspektiv, hvor netop billederne er virkelig vigtige. Har din blog et helt andet fokus, er billedernes kvalitet måske mere ligegyldig – den ‘gamle’ SilleWho blev vildt populær på grynede photobooth-billeder og blogs á la Miriams Blok bliver helt klart båret af teksterne mere end af billederne. Så overvej hvad du vil med din blog – er det en modeblog, så vil jeg klart anbefale et ordentligt kamera! De fleste nyere hybridkameraer tager glimrende billeder og koster noget mindre end et rigtig spejlrefleks, så start evt. der :).

.

INDHOLDET: Nu er platform, navn og layout på plads – så er det tid til at komme igang! Da du er kommet så langt her, går jeg ud fra, at du ved hvad du overordnet set vil skrive om, så jeg vil nøjes med de mere generelle ting: Læs korrektur! Det er selvfølgelig helt i orden, hvis du ikke er en haj til grammatik. Helt i orden! Men læs dine indlæg igennem før du udgiver, så de værste stavefejl, slåfejl og mærkelige sætningskonstruktioner bliver fanget. Og husk nu – det er din blog, så skriv dine egne indlæg på din egen måde og hvis du ikke kan skrive et indlæg om dagen, så lad være. Et godt, gennemarbejdet indlæg er 100 gange federe, end ti halvhjertede. Og lad for guds skyld være med at blog for ‘gratis’ ting – der skal betales skat af det hele, så det kan slet ikke betale sig ;)..
.
LÆSERE & SOCIALE MEDIER:. For det første – det er langt de færreste, der kan lave en Gardum og få over 400 læsere på et par måneder ;).. Hvis det lykkes er det fantastisk og hvis ikke, så husk, at det med læserne for de fleste tager rimelig lang tid. Derfor er det vigtigt, at du blogger fordi du ikke kan lade være – hvis du udelukkende blogger for læserne eller ‘gratis’ ting, bliver det hårdt..
Men altså de kan selvfølgelig hjælpes på vej, læserne: Få din blog sat op på Bloglovin’, link evt. fra instagram, facebook eller twitter og efterlad gennemtænkte, søde eller sjove kommentarer hos andre bloggere. Jeg kigger fx altid forbi dem, der smider et link og en sød kommentar både hos mig selv, men faktisk også tit fra andres kommentarfelter. Til gengæld reagerer jeg modsat på reklame-kommentarer, hvor det bliver tydeligt, at indlægget fx slet ikke er blevet læst eller hvis jeg har set den samme kommentar hos 10 andre blogs.. Vær original – kommentaren kan meget vel være andres førstehåndsindtryk af din blog, så giv et godt indtryk <3
.
GOD STIL & LINK-LOVE: Det her er næsten det vigtigste og det gælder altså ikke kun nye bloggere.. Der er selvfølgelig de rent lovmæssige ting, som at sponsorerede indlæg / reklame skal oplyses og at der skal linkes, hvis billedet ikke er dit eget, men link-love og god blogkarma skal man ikke kimse af: Hvis du ser et skide godt indlæg eller en fin, ny blog, så giv dem et link. Hvis du inspireres af en anden bloggers indlæg, så giv dem et link. Indlæg med bloganbefalinger kan betyde uendeligt meget for nyopstartede blogs! Og apropos kommentarer, så tjek lige at dit eget kommentarfelt ikke spænder ben for dig, ved at kræve de der fjollede ‘skriv hvilke tal, der står på billedet’-ting.. Og gennem det hele: Husk nu dit online overskud og tal pænt – også selvom du bliver sur eller ked af det.
.
Phew, det var en længere smøre. Jeg håber i nåede igennem og kan bruge det til noget – og hvis i har spørgsmål til noget af det, må i endelig spørge! Så skal jeg besvare så godt som jeg kan 🙂

Bloglovin

14 kommentarer

 • Tak for tips, det er altid dejligt med råd fra bloggere der har blogget i længere tid end en selv 🙂 Og ja hvis bare vi alle ku lave en Gardum 😉 – Blev vildt overrasket over hvor kort tid hun havde blogget, og tænkte at der måtte være noget jeg gjorde forkert. Men men man skal jo bare være tålmodig 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Selvtak – jeg er glad for at du kunne bruge indlægget :).. For det kan nemlig godt føles sådan. Også for mig ;).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hahah åh Nana, en Gardum?! 😀 Døde af grin, hvor er det godt sagt! Ja, jeg var godt nok heldig, forstår det stadig ikke helt!

  Er enig i hele dit indlæg (udover det med om skriften skal centreres eller ej, men det er også det eneste!) – mit indlæg om det samme (http://www.gardum.dk/2014/02/blogging-getting-started.html) minder en del om dit, vi virker til at have helt samme idé om blogging, hvor sjovt! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Hahaha, jeg holder på ‘en Gardum’ som ny fast vending :D! Ja, en anbefaling fra Sille er altså ikke dum – men det er udelukkende din fortjeneste at folk bliver hængende :).
   Og wow, ja de minder jo for vildt om hinanden! Jeg troede ellers jeg havde fulgt ret godt med ovre hos dig, men det her havde jeg ikke set – glimrende indlæg ellers :)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hahah ej gud ja, “en Gardum”, hvor er det genialt! Burde vedtages som officiel vending.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Det holder jeg også på 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  vil simpelthen gerne vide hvor du har købt dine lysestager henne? Dem må jeg have.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Åh, de var en julegave fra svigermor – jeg skal prøve at høre om hun kan huske det :).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Mange tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fint inlæg, specielt delen med god blogkarma er rigtig god, og ikke mindst virkelig vigtig.
  Jeg tror det er vigtigt at huske at blogs ikke er det sammen, som åben sviner-debat a la det der kan ske i andre forum’s…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Mange tak :)! Ja, det er nemlig det allervigtigste – internettet er et håbløst sted for skænderier anyways, så frem med online overskud, god karma og link-love <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig gode tips, Nana – og i øvrigt også en super måde at gribe et sponsoreret indlæg an på! I forhold til kommentarer på andres blog, så tror jeg vi er af helt samme overbevisning. Celia, som står bag lavenblog.dk interviewede mig faktisk om netop kommentarer forleden (http://lavenblog.dk/kommenter-blogs/). Det er virkelig et vigtigt element i blogging, men det kan gribes an på så mange forskellige måder 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Mange tak – jeg er glad for at du synes om det :). Spændende! Det vil jeg lige smutte forbi og læse senere – for ja, kommentarer kan virkelig arbejde med eller mod én, alt afhængig af hvad man skriver 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super artikel 🙂 jeg suger det hele til mig. Er stadig igang med platformen og det visuelle på http://www.blogmand.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Casual tuesday