17 timers sol

Tanker om begrebet ‘stil’

3 nej'er

De fleste kan nok godt blive enige om, at en kvinde som fx Elin Kling har fantastisk stil – men hvorfor egentlig? Hvad er god stil? Er det konstant at blive set i de nyeste trends? Har det noget at gøre med mærkevarer? Er én stil, god stil – eller er der flere? Og hvad er pointen med collagen?

Jeg tror ikke på stil som en fast størrelse – stil skal udvikle sig – men jeg tror på en genkendelig ‘kerne’. Det  er ‘kernen’ man skal finde og så udvikle på. Jeg tænker ‘kernen’ som forskellig fra person til person – det er det, der gør folks valg af tøj så interessant. Alt hvad en person har på, siger noget om ham eller hende – ikke alt, selvfølgelig, men alligevel en del. Farver, snit og sammensætninger betyder bare meget for hvad en person signalerer til omverdenen – prøv bare at overvej hvor mange situationer, der har enten en udtalt eller en implicit dresscode: Man har for eksempel ikke hvid kjole på til et bryllup, med mindre man er bruden – fordi! Vi tager heller ikke træningsbukser på til en jobsamtale.. Eller balkjole ned af strøget på en grå mandag. Nå. Sidespor.

Jeg tror, at alle mennesker har deres egen æstetik – det er derfor to mennesker kan se på det samme maleri og være rygende uenige om hvorvidt det er smukt eller ej. Og jeg tror, at den æstetik er grundlæggende i ens personlige stil. Jeg synes for eksempel at sort, hvid og alt ind i mellem kan være enormt udtryksfuldt – andre synes måske bare det er kedeligt uden farver. Nogen indretter sig vildt pompøst, andre vildt minimalistisk – og spørger du folk, hvorfor de har valgt netop dén sofa, vil svaret ofte være ‘fordi jeg godt kan lide den’.. Kan i følge mig? Stil er individuel og nok egentlig ret intuitiv. 

Når vi så alligevel kommer til at lave fejlkøb, skyder jeg skylden på medierne (- er det ikke altid det man gør :b?). Nej, men altså jeg tænker, at vi bliver bombarderet med ‘inspiration’ – i løbet af bare en enkelt dag kan jeg fx se uendeligt mange billeder af stilfulde mennesker. Og hvis jeg ikke er bevidst om min grundstil, hvordan skal jeg så vide hvilke billeder jeg rent faktisk skal lade mig inspirere af og hvilke, jeg måske bare skal nyde som en pænt billede, men ikke mere. Min pointe er altså, at man, ved at være bevidst om sin grundstil, kan have en langt bedre idé om hvilke trends, der kan inkorporeres i ens garderobe og hvilke man skal gå en bue udenom, hvis man vil undgå fejlkøb.

De tre items på collagen, er svære at slippe udenom for tiden: Camel-coaten, den lyseblå sweater (og alt andet pastelfarvet) og så bootcut-bukserne.. Det er sådan set ikke fordi jeg synes det er decideret grimt – faktisk har jeg set det hele stylet absolut glimrende. Det er bare slet ikke mig. Og lige præcis erkendelser som disse, er det der gør, at jeg nok så småt har fundet min stil. For jeg kan sagtens se mig selv i den lyseblå sweater – det ville helt sikkert se rigtig kært ud. Og være meget lidt mig.

Puh, det blev et længere indlæg.. Kan i følge tankegangen? Og er det noget i selv har tænkt over? Jeg vil vildt gerne høre jeres tanker om hvad stil egentlig er :).

Bloglovin

6 kommentarer

 • Mia

  Havde i går en lang diskussion med en ven om, hvorvidt det er “kedeligt” at gå i sort/grå/hvid (som min garderobe stort set kun består af). Tror jeg vil vise ham dette indlæg, næste gang vi ses, for du rammer helt præcist på, hvad jeg mener. Det handler nemlig om æstetik. Jeg ved, at de ting jeg køber, vil kunne bruges i mange sæsoner, og desuden matcher hele min garderobe, og kan derfor kombineres på kryds og tværs. Jeg synes ikke det er kedeligt, så længe jeg leger med teksturer og tilbehør. De få ting jeg har haft i min garderobe med print og farver er enten ikke blevet brugt, eller er hurtigt røget videre på trendsales.

  Tak for et velskrevet indlæg 🙂

  Mia
  gardum.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Årh, det er jeg rigtig glad for! Jeg var lidt bange for, at jeg fik ævlet så langt ud af en tangent, at det ikke var til at følge ;).. Så jeg er rigtig glad for at du kan bruge indlægget 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super flot og gennemarbejdet indlæg Nana! 🙂

  Og du har helt ret! Vi bombarderes med indtryk, på catwalken, på gaden, i modemagasinerne og hos diverse bloggere. Kunsten er at sortere alle de indtryk, og kun inkorporere de dele som matcher din personlige stil i din garderobe. Det kræver øvelse. Men det er bare SÅ perfekt når det lykkes 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Tusinde tak søde Ida :)!
   Det er nemlig lige præcis det – og det kan være skide svært! Men ja, det er nemlig bare en fantastisk følelse, når det fungerer 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig godt indlæg! Det er måske også det med stilbevidsthed, der er grunden til, at jeg ikke læser så mange blogs længere (yes, I said it). I starten slugte jeg alt og søgte ny inspiration til at finde min stil og udforske trends. Men nu føler jeg mig egentlig ret godt tilpas og bliver nærmere forvirret og keder mig lidt, når jeg læser om “de nyeste trends”. Måske har det også noget med alder at gøre, men det interesserer mig overhovedet ikke længere at vide, hvad der er næste sæsons musthaves osv. Jeg har en naturlig interesse og øje (hvis jeg selv skal sige det) for at opsnappe trends, men det der med ét særligt item, som bliver forgudet, det synes jeg er for snæversynet. Selvfølgelig er man stadig påvirket af trends, fordi de er i gadebilledet og i butikkerne, men jeg tænker ikke så meget over at jeg skal have sådan en rullekrave eller hvad det måtte være, jeg er mere inspireret af farver, materialer og silhuetter. Hvis jeg finder det og kan lide det, så er jeg på, men det er nærmere et ubevidst valg, når jeg vælger noget, som måske egentlig er en trend. Og det vil jeg også sige, er en ret fornuftig holdning til alt dette med stil. Ikke at jeg skal spille hellig, jeg har da lavet masser af fejlkøb, men man bliver heldigvis kun klogere af dem. 😀 Det blev også lidt langt, men jeg håber, at det gav mening. 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nanabech

   Først og fremmest tusinde tak for en så gennemtænkt og velskrevet kommentar – det gav rigtig god mening :)!
   Der er helt sikkert flere måder at læse blogs på – altså jeg læser uendeligt mange blogs på daglig basis: Dels grundet faglig interesse i mediet og dels inspirationen, som det giver mig. For jeg får rigtig meget inspiration fra andre bloggere – det skal jeg være den første til at indrømme :D! Men med inspiration mener jeg noget i retning af det du nævner med farver, materialer, silhuetter etc.. Inspirationen kunne i princippet lige så godt komme fra gadebilledet, men her får jeg den meget mere koncentreret, da jeg jo selv har valgt blogs’ne ud ;)..
   Så pointen med indlægget var måske mere det, at man skal lære at sortere i indtrykkene (uanset om de kommer fra blogs eller gaden eller noget tredje). Noget sjovt er i øvrigt, at jeg har lavet markant færre fejlkøb siden jeg oprettede min blog – det, at se sig selv udefra på samme måde som jeg ser andre bloggere, har helt sikkert påvirket min måde at tænke og forstå min egen stil: Hvad ser reelt set godt ud på og hvad var kun godt i teorien?
   Jeg kunne i øvrigt heller aldrig finde på at købe noget bare fordi nogen siger, at det er ‘det nye sort’.. Men jeg synes, at det er interessant at bemærke tendensernes kommen og gåen og så vælge det ud, der har klassiker-potentiale for mig 🙂
   .. Ok, det blev også meget langt.. Der er bare så mange interessante aspekter i det her :p ..

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

17 timers sol